Geneesmiddelen

Om ze optimaal te gebruiken, moeten ze goed worden gekozen naargelang hun werkingsmechanisme, hun doeltreffendheid en hun bijwerkingen.

Daarom moet zelfmedicatie op lange termijn worden vermeden. Hier vindt u ook hun contra-indicaties en gebruiksaanwijzingen.

medicaments

Drie klassen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft de belangrijkste pijnstillende geneesmiddelen in drie klassen gerangschikt.

Niveau 1 worden gebruikt voor de meeste pijnlijke situaties met een lichte tot matige pijn. Hiertoe behoren paracetamol, acetylsalicylzuur en de niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID). Sommige zijn zonder voorschrift te verkrijgen, wat niet betekent dat ze geen bijwerkingen hebben.

De pijnstillende substanties van niveau 2 worden voorgeschreven bij matige tot ernstige pijn of wanneer de pijn onvoldoende wordt verlicht door pijnstillers van Niveau 1. Hiertoe behoren de moleculen die verwant zijn aan morfine, zoals codeïne. Deze zijn enkel op voorschrift te verkrijgen. Ze kunnen geasocieerd zijn met paracetamol of met acetylsalicylzuur.

De geneesmiddelen van niveau 3 zijn bestemd voor intense pijn die niet verdwijnt met de andere pijnstillers. In deze klasse vinden we morfine en andere opiumderivaten die een kalmerende en pijnstillende werking hebben maar ook afhankelijkheid kunnen veroorzaken als ze slecht worden gebruikt.

Laten we het nu hebben over paracetamol, acetylsalicylzuur
en de niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID).

De pijnstillers van Niveau 1
Paracetamol
Acetylsalicylzuur
De niet-steroïdale ontstekingsremmers (NSAID)

Opgelet met langdurige zelfmedicatie

Deze brochure is enkel bedoeld voor de behandeling van pijn en koorts bij volwassenen. Dafalgan® is een geneesmiddel, geen langdurig gebruik zonder medisch advies.


Boccard E et al, 2006, Institut UPSA de la douleur

Menu